Anders Vendels Äppelriddare med årets Kalixrom och gotländsk tryffel

NOVEMBER 2015 |
  Anders Vendel

Anders Vendel är känd för Sture på Adelgatan och för Vendels matrum i Lund, men har även drivit Vendel Ales Stenar (i Kåseberga), Sandskogens Värdshus (i Ystad) och ett surdegsbageri med butiker (Organic Bakery & Café). Idag visar han hur man enkelt svänger ihop en äppelriddare med Kalixrom.

Ingredienser:

  • 4 skivor surdegsbröd (Levain)
  • 1 st helt ägg
  • 4 st äggulor
  • ½ dl grädde
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 1 äpple, rivet
  • 100 gr löjrom, Kalix
  • 4 tsk ramslökskapris / inlagd kapris
  • 50 gr brynt smör
  • ½ rödlök, finhackad
  • Gotländsk tryffel, så mycket man har råd att unna sig!
  • Körvel eller annat kryddgrönt
  • Salt
  • Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Stansa eller skär ut 4 cirklar av surdegsbrödet, vispa ihop det hela ägget med rivet äpple, gräslök och grädden. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Vänd runt brödskivorna i smeten och stek gyllenbruna i smör ca 2 min på varje sida.
  3. Lägg löjrom på ”riddaren”, därefter äggula och rödlök. Hyvla över tryffel.
  4. Avsluta med kapris, körvel och slutligen det brynta smöret.
Panera brödbiten och stek på båda sidor.
Lägg löken i ett torrt stekjärn för en snygg sotad rand.
Spara en grop i löjrommen till äggulan i mitten.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-