Wilhelm Pieplows Hummer och äpple de luxe

NOVEMBER 2013 |
  Wilhelm Pieplow

Nu är det äppelsäsong i Skåne och Wilhelm Pieplow på Årstiderna visar oss hur man kan göra en riktigt lyxig rätt med svensk hummer. Hans val av äpple faller på Rubinola p.g.a. dess friska syra och fina sötma. Amerikansk hummer kan användas om ni inte hittar svensk. 2010 valdes Wilhelm tillsammans med sin fru Marie in till “I Främsta Rummet – Besökslivs Hall of Fame” och året därpå fick de Gastronomiska akademiens guldmedalj för sina insatser i svensk restaurangkultur.

Ingredienser:

  • 2 st Svenska humrar
  • 2 msk Hummerspad
  • 1 st Äpple (helst Rubinola)
  • 1 bit Rotselleri
  • 1 st Morot
  • 1 st Salladslök eller liten purjolök
  • 80 g Smör
  • 1 st Lime

Så här gör du:

  1. Koka hummern i 8 minuter i saltat vatten eller köp färdigkokt. Det går naturligtvis bra även med amerikansk hummer men använd inte fryst hummer.
  2. Dela humrarna och plocka ut köttet som skärs i 2cm stora bitar.
  3. Rensa grönsakerna. Skär äpple och grönsaker i små tärningar, så kallad “brunoise”.
  4. Koka upp lite hummerspad, saften av limen och lite rivet skal. Vispa sedan i det rumsvarma smöret. Tillsätt brunoisen och koka ytterligare en minut.
  5. Värm ugnen till 150°. Lägg hummerköttet tillbaks i skalet och värm försiktigt i ugnen ca 4 minuter.
  6. Häll över såsen och servera direkt.
Brunoise av rotselleri, morot, salladslök och äpple kokas i hummerspad, limejuice och smör.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-