Frida Nilssons Krämigt ägg med kantareller, grillad majs, rostad vitlök och Gruyère

OKTOBER 2019 |
 Frida Nilsson

Frida Nilsson är Head Chef på MJ’s. Hon har varit med i OS och tagit VM-silver med Skåne Kulinar. Och förutom jobb i Spanien, Frankrike och Norge har hon jobbat här hemma på bland annat Gastrologik i Stockholm och Restaurang Niklas i Helsingborg.

Ingredienser:

  • 4 st Ekologiska ägg
  • 400 g Kantareller
  • 2 msk Olivolja
  • 2 msk Smör
  • 2 st Majskolvar, färska
  • 1 st King solo vitlök
  • 1 dl Matolja
  • 1 msk Kikkoman soja
  • 100 g Gruyère att riva över
  • 30 g Vattenkrasse eller kålskott som garnityr
  • Salt
  • Svartpeppar från kvarn

Så här gör du:

  1. Ta ut äggen ur kylen minst 30 minuter innan de ska kokas. Koka upp en liter vatten i en kastrull, sänk ner äggen försiktigt med en matsked, slå på 250 ml kallt vatten. Ställ kastrullen ifrån plattan. Låt stå i 30 minuter.
  2. Putsa och sortera svampen och dela ner i jämnstora bitar. Sätt på en stekpanna på hög temperatur och slå i olivoljan och släng i svampen i pannan. Bryn på hög temperatur tills svampen har fått gyllene och fin stekyta, montera i smöret och smaka upp med salt och peppar. Slå upp på hushållspapper för att rinna av.
  3. Skär av majskornen från kolven. Lägg i en rostfri sil och grilla över öppen låga på grillen, gasolen eller öppna spisen. Har du inte tillgång till detta, stek i en superhet stekpanna, avsluta med salt. Majskornen ska bli lätt svarta, sotade.
  4. Skala och grovhacka vitlök, lägg i en kastrull tillsammans med matoljan. Ställ på medelvärme på plattan och låt stå tills vitlöken är rostad. Slå på sojan och sila av. Servera rumstempererad.
Grilla majskornen över öppen låga så de blir lite brända.
Rikligt med smör i kantarellerna, så det skummar ordentligt.
FOTO Daniel Askolin

Fler recept

december 2019
Martin Hansen
november 2019
Ola Månsson
september 2019
Adam Källman
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-