Sophie Carlssons klassiska Moules Frites

MARS 2019 |
SOPHIE CARLSSON

Sophie är köksmästare på restaurang Glasklart sedan 2013 och på 19 Knop som är nyöppnat. Innan dess jobbade hon på Centiliter & Gram samt tio år på La Couronne. Det franska köket ligger henne varmt om hjärtat och här visar hon hur du kan laga en riktig restaurang-klassiker hemma.

Ingredienser:

  • 2 nät blåmusslor
  • 100 g smör
  • 5 dl vitt vin
  • 1 knippe bladpersilja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk maizenamjöl
  • 4 äggulor
  • 5 dl matolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skölj musslorna i kallt vatten, plocka bort de som är sönder i skalet eller har öppnat sig.
  2. Skrapa bort smuts på skalet med en skalkniv.
  3. Hacka den gula löken grovt. Skiva vitlöken.
  4. Plocka persiljan och skär ner och lägg skjälkarna i grytan tillsammans med smör, lök, vitlök, salt och nymald vitpeppar. Låt detta puttra tills löken är mjuk. Häll på vitt vin, låt koka ca. 5 min.
  5. Lägg i musslorna, på med lock. Låt koka tills musslorna öppnat sig helt, inte längre. Det tar ca. 5-7 min.
  6. Ta av musslorna, häll på grädden på det kokande spadet. Koka ner en aning. Red med maizenamjöl utrört i vatten om det delar sig.
  7. Smaka av spadet med salt och peppar. Häll i musslorna, rör om och servera med hackad persilja och mycket spad.
  8. Mayonnaise; Vispa ihop äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt sedan matoljan i tunn stråle under kraftig vispning.
Skrapa av eventuella havstulpaner från musslorna.
Vänd musslorna med stekt lök och häll lite vin över så de ångkokas.
FOTO Daniel Askolin

Fler recept

mars 2019
Marie Skogström
november 2018
Alexander Sjögren
oktober 2018
Tomas Gustafsson
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-