Frida Nilssons Smörstekta blomkål med bränd grädde

MARS 2018 |
Frida Nilsson

Frida Nilsson är Head Chef på MJ’s i Malmö. Hon har varit med i OS och tagit VM-silver med Skåne Kulinar. Och förutom jobb i Spanien, Frankrike och Norge har hon jobbat här hemma på bland annat Gastrologik i Stockholm och Restaurang Niklas i Helsingborg. Här visar hon hur man enkelt lagar en förrätt med blomkål.

Ingredienser:

  • 1 stort Blomkålshuvud
  • 50 g Smör
  • 4 dl Vispgrädde
  • 5 kvistar Dragon
  • 1 dl Skalade hasselnötter
  • ½ Citron
  • 100 g Rökt regnbågsrom (alternativt löjrom)
  • Flingsalt

Så här gör du:

  1. Dela ner blomkålen i fyra stycken fina buketter, spara och skär ner de goda bladen. Sätt på en stekpanna på medium högvärme, lägg i smör och blomkålen. Ta hjälp av en matsked och ös blomkålen med smör, detta kräver lite tålamod och mycket kärlek, men är värt det! Ös blomkålen gyllene och al dente i konsistensen, se till att vända blomkålen regelbundet i stekpannan, salta.
  2. Häll grädden i en kastrull, sätt på medium värme låt koka tills grädden är reducerad och blir lätt gyllene och karamelliserad, vispa regelbundet.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, låt svalna och grovhacka.
  4. Marinera blomkålsbladen med citronsaft och salta.
  5. Lägg den brända grädden jämt i botten på tallriken, placera den stekta blomkålen i mitten, strössla över hasselnötterna. Placera ut romen runt blomkålen, garnera med dragon och de marinerade blomkålsbladen.
Vänd blomkålsbladen i pressad citron.
Ös blomkålen med smält smör till den blir gyllenbrun.
Bred ut en klick bränd grädde och lägg upp rätten.
FOTO Daniel Askolin

Fler recept

april 2019
mars 2019
Marie Skogström
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-