Anders & Måns

NOVEMBER 2017 |
Lovisa Höök och Linus Höök

Humorduon Anders och Måns har grävt ner sig i självhjälpslitteratur och forskning om konsten att känna lycka. Resultatet blev en Sverigeturné med vad de kallar En självhjälpsshow i två akter, en turne som snart avslutas med tre föreställningar på Malmö live.

Vi har nyss rekryterats till nya sajten Galore Anytime med uppdraget: skriv om allt som gör folk glada. Vad det innebär kanske ni kan reda ut?

M: Att bli gladare handlar framförallt om att sluta oroa sig för att inte vara glad nog.

A: Det är oftast det som är problemet, man jämför sig med andra och tror att deras liv är bättre än ens eget. Sådana tankar är som ett gift man blir deppig av.

»Man brukar säga att man har två bra dagar som båtägare – dagen man skaffar båt och dagen man säljer den«

Gjordes showen för att ni själva kände så?

A: Vi gav oss själva helt fria tyglar och samlade allt som vi tyckte var roligt. Det visade sig vara en hel del så vi delade upp det på fyra mindre föreställningar som vi provspelade på Blå Båten för att själva känna efter vad vi tyckte var mest intressant.

M: Då insåg vi att det mesta handlade om vår egen oro över att inte vara lyckliga nog och vår ovisshet över vad som skulle vara vårt nästa steg i livet.

A: En ovisshet som vi nog delar med många i vår ålder. Det är inte åldersnoja utan en ängslighet över vilka utmaningar som finns kvar innan pensionen när man redan tagit stegen för att lära sig ett yrke och skaffat familj. Vi tror att många känner så och därför börjar kitesurfa eller köpa motorcykel. Det kan vara lätt att skoja om andra som gör sånt, men det vi framförallt tar fasta på i föreställningen är oss själva och våra konstigheter i jakten på lycka.

»Man jämför sig med andra och tror att deras liv är bättre än ens eget«

Vad är det för konstigheter?

A: Måns har till exempel försökt köpa glädje och samlat på sig ett helt imperium av tekoppar och andra porslinsprylar.

M: Jag kan känna mig jätteglad över att köpa något fint. Men har börjat påminna mig om att den känslan går över ganska fort. Ibland får jag istället ångest över att jag skaffat ytterligare en grej att sköta om och hålla reda på och kanske dessutom blåst en massa pengar. Lärdomen är att det är kul att köpa saker, men inte att äga dem.

Hur skulle ni som nyblivna lyckoexperter tolka ”skriv om allt som gör folk glada”?

A: Vi är inga riktiga experter på lycka. Det är humorn i våra försök att känna lycka som den här showen handlar om.

M: Men vi har läst alla självhjälpsböcker som finns och all modern forskning om lycka.

Gav det några nya insikter?

M: Bland annat att inte jämföra mitt liv med vad jag ser på sociala medier. Jag kan få lite ångest av både facebook och Instagram och förstått att det gäller de flesta människor. Vi jämför vår egen bakom-kulisserna film med andra människors trailers. För att göra andra glada är det därför bäst att göra asdeppiga uppdateringar.

»För att göra andra glada är det därför bäst att göra asdeppiga uppdateringar«

Finns det något allmänt knep till den som vill känna sig gladare?

A: Man kan köpa något för att ge bort till någon annan. Det finns massor av forskning som visar att vi blir glada av att ge. Jag kan fortfarande må bra över att jag en gång gav Måns en båt i present.

M: Just båt är ett bra exempel på något som inte är jättekul att äga. Man brukar säga att man har två bra dagar som båtägare – dagen man skaffar båt och dagen man säljer den. Det stämmer nog även om jag inte sålde min. Däremot anlitade jag nyligen en bärgningsbåt för att skrota den eftersom den sjönk i somras.

A: Men jag är fortfarande glad att jag en gång köpt en fin present till någon. Även om jag försöker köpa presenter till mig själv går det inte att öka sin livskvalitet genom att köpa höns eller nya fälgar till sin bil.

M: Jo, höns funkar.

A: Okej, just höns funkar. Då kan man ta om hand dem och känna sig behövd för en annan levande varelse. Och det är nog det som är grejen, lycka måste delas. Det finns egentligen bara ett knep för att bli gladare. Det är att odla bra mänskliga relationer, att ha trevligt med andra människor är helt avgörande för att känna lycka. Men det är samtidigt jättesvårt, man bråkar och blir sårad och feltolkar varandra. Det är därför så lätt att hoppas att pengar och prylar ska göra livet rikare.

”EN SJÄLVHJÄLPSHOW I TVÅ AKTER”

Anders Johansson och Måns Nilsson ger föreställningen ”Nu har vi väl trevligt” på Malmö live den 28, 29 och 30 nov. Själva beskriver de föreställningen som ”ett lyckopaket innehållande dans, sång och en stor portion trams. En självhjälpsshow i två akter.”

TEXT Lovisa Höök och Linus Höök
E-Mail redaktion@galoreweekend.se
FOTO Linus Höök

Fler Intervjuer

februari 2020
Olle Berggren
december 2019
Fredrik Ericsson
november 2019
Olle Berggren
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-