Anders Vendels Äppelriddare med årets Kalixrom och gotländsk tryffel
NOVEMBER 2015 |
Anders Vendel
Anders Vendel är känd för Sture på Adelgatan och för Vendels matrum i Lund, men har även drivit Vendel Ales Stenar (i Kåseberga), Sandskogens Värdshus (i Ystad) och ett surdegsbageri med butiker (Organic Bakery & Café). Idag visar han hur man enkelt svänger ihop en äppelriddare med Kalixrom.
Ingredienser:
4 skivor surdegsbröd (Levain)
1 st helt ägg
4 st äggulor
½ dl grädde
1 knippe gräslök, hackad
1 äpple, rivet
100 gr löjrom, Kalix
4 tsk ramslökskapris / inlagd kapris
50 gr brynt smör
½ rödlök, finhackad
Gotländsk tryffel, så mycket man har råd att unna sig!
Körvel eller annat kryddgrönt
Salt
Svartpeppar
Så här gör du:
Stansa eller skär ut 4 cirklar av surdegsbrödet, vispa ihop det hela ägget med rivet äpple, gräslök och grädden. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vänd runt brödskivorna i smeten och stek gyllenbruna i smör ca 2 min på varje sida.
Lägg löjrom på ”riddaren”, därefter äggula och rödlök. Hyvla över tryffel.
Avsluta med kapris, körvel och slutligen det brynta smöret.
Panera brödbiten och stek på båda sidor.
Lägg löken i ett torrt stekjärn för en snygg sotad rand.