Rättika

Mat & Dryck
April 2023
Rättika

Fakta

Rättikan, (Raphanus sativus), är en nära släkting till rädisan. Skalet kan vara svart eller vitt, medan köttet alltid är vitt. Vitskaliga rättikor är mildare i smaken än rädisa, medan svartskaliga är skarpare än rädisa. I Japan är daikon (”stor rot”), en mild, vitskalig variant av rättika, en av de viktigaste rotfrukterna. Odling av rättika tros ha börjat i Mindre Asien, och därifrån nådde den Egypten på 2000-talet f.Kr. Redan hos arbetarna vid pyramidbyggen ingick rättika i kosten. Rättikan är naturligt kalorifattig (3g per 100g) och är bra för leverrening och hjälper kroppen att bryta ner fett och hjälper därmed matsmältningen. Innehåller fibrer, C-vitamin, folat, järn, zink och kalcium.

Rättikan, (Raphanus sativus), är en nära släkting till rädisan. Skalet kan vara svart eller vitt, medan köttet alltid är vitt. Vitskaliga rättikor är mildare i smaken än rädisa, medan svartskaliga är skarpare än rädisa. I Japan är daikon (”stor rot”), en mild, vitskalig variant av rättika, en av de viktigaste rotfrukterna. Odling av rättika tros ha börjat i Mindre Asien, och därifrån nådde den Egypten på 2000-talet f.Kr. Redan hos arbetarna vid pyramidbyggen ingick rättika i kosten. Rättikan är naturligt kalorifattig (3g per 100g) och är bra för leverrening och hjälper kroppen att bryta ner fett och hjälper därmed matsmältningen. Innehåller fibrer, C-vitamin, folat, järn, zink och kalcium.

No items found.
No items found.
Dela artiklen

https://www.galoreweekend.se/artikel/rattika

Fler artiklar

Läs
Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat
Näringsliv
November 2024

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat

Göteborgs Stad stiger i Svenskt Näringslivs senaste rankning av lokalt företagsklimat. Staden klättrar 24 placeringar och ligger nu på plats 187 i Sverige, vilket minskar gapet mot både Stockholm och Malmö. – Otroligt härligt att få ett positivt kvitto på att vi kommuner i Göteborgsregionen förstår näringslivets centrala roll för både jobb och välfärd, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Svenskt Näringslivs årliga rankning bygger på enkätsvar från över 30.000 företag, kombinerat med statistik från olika områden.

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat
Näringsliv
November 2024

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat

Göteborgs Stad stiger i Svenskt Näringslivs senaste rankning av lokalt företagsklimat. Staden klättrar 24 placeringar och ligger nu på plats 187 i Sverige, vilket minskar gapet mot både Stockholm och Malmö. – Otroligt härligt att få ett positivt kvitto på att vi kommuner i Göteborgsregionen förstår näringslivets centrala roll för både jobb och välfärd, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Svenskt Näringslivs årliga rankning bygger på enkätsvar från över 30.000 företag, kombinerat med statistik från olika områden.

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat
Näringsliv
November 2024

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat

Göteborgs Stad stiger i Svenskt Näringslivs senaste rankning av lokalt företagsklimat. Staden klättrar 24 placeringar och ligger nu på plats 187 i Sverige, vilket minskar gapet mot både Stockholm och Malmö. – Otroligt härligt att få ett positivt kvitto på att vi kommuner i Göteborgsregionen förstår näringslivets centrala roll för både jobb och välfärd, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Svenskt Näringslivs årliga rankning bygger på enkätsvar från över 30.000 företag, kombinerat med statistik från olika områden.

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat
Näringsliv
November 2024

Göteborg klättrar i rankning av företagsklimat

Göteborgs Stad stiger i Svenskt Näringslivs senaste rankning av lokalt företagsklimat. Staden klättrar 24 placeringar och ligger nu på plats 187 i Sverige, vilket minskar gapet mot både Stockholm och Malmö. – Otroligt härligt att få ett positivt kvitto på att vi kommuner i Göteborgsregionen förstår näringslivets centrala roll för både jobb och välfärd, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Svenskt Näringslivs årliga rankning bygger på enkätsvar från över 30.000 företag, kombinerat med statistik från olika områden.

Läs
Kedjehus i Björlanda
Byggnytt
November 2024

Kedjehus i Björlanda

Kring kommande årsskifte påbörjas bygget av det som ska bli totalt sjutton nya kedjehus vid kusten i Björlanda ängar på Hisingen. Husen, som blir äganderätter, byggs i två och en halv plan med sex rum och kök fördelade på 150 kvadratmeter. Samtliga kommer att ha terrass på andra våningen och egen tomt med anlagd trädgård, carport och altan. Inflyttning i de första husen beräknas kunna ske i juni 2026.

Kedjehus i Björlanda
Byggnytt
November 2024

Kedjehus i Björlanda

Kring kommande årsskifte påbörjas bygget av det som ska bli totalt sjutton nya kedjehus vid kusten i Björlanda ängar på Hisingen. Husen, som blir äganderätter, byggs i två och en halv plan med sex rum och kök fördelade på 150 kvadratmeter. Samtliga kommer att ha terrass på andra våningen och egen tomt med anlagd trädgård, carport och altan. Inflyttning i de första husen beräknas kunna ske i juni 2026.

Kedjehus i Björlanda
Byggnytt
November 2024

Kedjehus i Björlanda

Kring kommande årsskifte påbörjas bygget av det som ska bli totalt sjutton nya kedjehus vid kusten i Björlanda ängar på Hisingen. Husen, som blir äganderätter, byggs i två och en halv plan med sex rum och kök fördelade på 150 kvadratmeter. Samtliga kommer att ha terrass på andra våningen och egen tomt med anlagd trädgård, carport och altan. Inflyttning i de första husen beräknas kunna ske i juni 2026.

Kedjehus i Björlanda
Byggnytt
November 2024

Kedjehus i Björlanda

Kring kommande årsskifte påbörjas bygget av det som ska bli totalt sjutton nya kedjehus vid kusten i Björlanda ängar på Hisingen. Husen, som blir äganderätter, byggs i två och en halv plan med sex rum och kök fördelade på 150 kvadratmeter. Samtliga kommer att ha terrass på andra våningen och egen tomt med anlagd trädgård, carport och altan. Inflyttning i de första husen beräknas kunna ske i juni 2026.

Läs
Italienskt streetfood på Strutto
Mat & Dryck
November 2024

Italienskt streetfood på Strutto

Det är pyttelitet, spartanskt inrett och maten är gjort med ett klappande italienskt hjärta liksom händer från hemlandet som kan sitt hantverk. Här finner man stolthet i den italienska autentiska street-food-mackan som görs från grunden på alla vis, som klassisk Crescia. Ett plattbröd från Marche och Umbrien som viks och fylls med godsaker som rökt kött, mozzarella, grillad paprika, salami och här – bara det bästa. En perfekt lunch, som kan avslutas med kaffe och tiramisu förstås.

Italienskt streetfood på Strutto
Mat & Dryck
November 2024

Italienskt streetfood på Strutto

Det är pyttelitet, spartanskt inrett och maten är gjort med ett klappande italienskt hjärta liksom händer från hemlandet som kan sitt hantverk. Här finner man stolthet i den italienska autentiska street-food-mackan som görs från grunden på alla vis, som klassisk Crescia. Ett plattbröd från Marche och Umbrien som viks och fylls med godsaker som rökt kött, mozzarella, grillad paprika, salami och här – bara det bästa. En perfekt lunch, som kan avslutas med kaffe och tiramisu förstås.

Italienskt streetfood på Strutto
Mat & Dryck
November 2024

Italienskt streetfood på Strutto

Det är pyttelitet, spartanskt inrett och maten är gjort med ett klappande italienskt hjärta liksom händer från hemlandet som kan sitt hantverk. Här finner man stolthet i den italienska autentiska street-food-mackan som görs från grunden på alla vis, som klassisk Crescia. Ett plattbröd från Marche och Umbrien som viks och fylls med godsaker som rökt kött, mozzarella, grillad paprika, salami och här – bara det bästa. En perfekt lunch, som kan avslutas med kaffe och tiramisu förstås.

Italienskt streetfood på Strutto
Mat & Dryck
November 2024

Italienskt streetfood på Strutto

Det är pyttelitet, spartanskt inrett och maten är gjort med ett klappande italienskt hjärta liksom händer från hemlandet som kan sitt hantverk. Här finner man stolthet i den italienska autentiska street-food-mackan som görs från grunden på alla vis, som klassisk Crescia. Ett plattbröd från Marche och Umbrien som viks och fylls med godsaker som rökt kött, mozzarella, grillad paprika, salami och här – bara det bästa. En perfekt lunch, som kan avslutas med kaffe och tiramisu förstås.

Om Galore

Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.

Galore

Propellergatan 2
211 15 Malmö

info@galoreweekend.se

Copyright , Galore.