Joel Lindqvists Chokladmousse med vaniljpannacotta och yuzu
DECEMBER 2018 |
Joel Lindqvist
Joel vann Kanal 5s Dessertmästarna 2014, kom på tredje plats i Årets Konditor 2017 och blev Årets Skånska Stjärna 2017. Nu driver han Mat- & chokladstudion i Malmö. Här visar Joel hur man enkelt kan laga en elegant dessert att imponera med på nyår.
Ingredienser:
Citrusgelé
200 g juice från citrusfrukter (tex. citron, mandarin, yuzu.)
15 g socker
15 g honung
3 st gelatinblad
Vaniljpannacotta med vit choklad
5 dl grädde
50 g socker
1 vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad
Chokladmousse
250 g mjölk
2 st gelatinblad
300 g mörk choklad
500 g grädde
Så här gör du:
Citrusgelé: Blötlägg gelatinet. Koka upp purén med socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet. Fyll upp cirka en centimeter i ett glas och stoppa in i frysen.
Pannacotta: Blötlägg gelatinet. Skrapa ur vaniljstången. Häll på grädde och socker och koka upp. Ta av från värmen, tillsätt gelatinet och rör ner i den vita chokladen. Låt pannacottan svalna till cirka 30 grader innan du häller den i glaset. Ställ tillbaka glasen i frysen och låt sätta sig.
(Här kan man lägga ett lager kolasås som man kan köpa färdig)
Mousse: Blötlägg gelatinet. Koka upp mjölken och tillsätt gelatinet. Häll över chokladen och rör ihop. Vispa grädden till mjuka toppar och blanda ner. Fyll upp som sista lager i glasen. Stoppa i frysen och ställ i kylen 24 timmar innan servering.
En doseringstratt underlättar om man ska laga till många personer.
Varje lager ska in i frysen, så man kan sprida ut det på två dagar.