Alexander Wugks Friterad bläckfisk med chilikräm, avokado, apelsin och koriander

 

APRIL 2017 |
  Alexander Wugk

Alex har seglat jorden runt med kockjobb på privata yachter och kryssningsfartyg. Han har varit kökschef på Yellowstone Club i Montana (privat skidort) och jobbat på Charlie Trotter’s i Chicago, en av världens bästa restauranger. Nu driver han restaurangen Rebell i Malmö.

Ingredienser:

  • 1 hel bläckfisk
  • 5 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 liten finhackad chili
  • 2 nypor Togarachi
  • Ca 3 msk honung
  • Salt och peppar
  • 1 avokado, hackad
  • 1 apelsin, i klyftor
  • 1 nypa koriander, finhackad
  • Lite god olivolja

Så här gör du:

  1. Pilla ut huvudet och skölj bläckfisken. Putsa bort skinnet och tvätta bläckfisken ordentligt. (Om du är osäker på hur man styckar en bläckfisk så finns det instruktionsfilmer på Youtube).
  2. Skär bläckfisken i 1 cm tjocka ringar och marinera i olja, vitlök, citron och persilja i minst 12 timmar. Ta ut och torka bläckfisken.
  3. Dubbelpanera bläckfisken i vetemjöl, ägg och panko. Smaksätt gärna vetemjölet med salt, peppar och lite chili (gärna togarashi som är en japansk chiliblandning).
  4. Vispa ihop crème fraîche och majonnäs, tillsätt chilin, kryddor och honung. Låt blandningen står och dra några timmar innan servering så att smakerna sätter sig.
  5. Blanda samman alla ingredienser till salladen och smaksätt med olivolja, salt och peppar.
Doppa bläckfisken i mjöl, ägg och panko.
Skala och skär ut filéer av apelsin.
Fritera de panerade bläckfiskringarna i het olja.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-