Jakob Lells Grillad oxbringa i bröd chili och lagrad ost

JULI 2015 |
  Jakob Lells

Jakob Lells är känd från Årets kock-tävlingarna och kom tvåa 2011. Han har jobbat i London, Bermuda, Frankrike och Monaco och innan han blev krögare på Spelabäcken i Skanör var han på Skanörs Gästis. Fokus har flyttats från tävlingsmat till enklare rätter, men smakerna sitter där de ska. Nu inför sommarens picnics bjuder han på ett recept som lätt görs färdigt på grillen.

Ingredienser:

  • 600 g kokt oxbringa ( kan bytas ut mot kokt högrev, lammbog eller vad man vill)
  • 4 goda hamburgarbröd, Lells kommer från Pâtisserie David
  • 1 gurka
  • 1 chili
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • 2 dl majonnäs, gärna egengjord
  • 1 tsk sambal oelek
  • ruccola
  • Lagrad ost, tex grevé

Glaze

  • 1/2 dl soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk honung

Så här gör du:

  1. Börja med att klyva gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Salta gurkan och låt ligga i ca 30 min.
  2. Tänd grillen och grilla därefter gurkan på snittytan tills den får ordentlig färg.
  3. Koka upp 1-2-3 lagen med korianderfrön och skivad chili. Skär gurkan och lägg ner i lagen som har svalnat lite, låt dra i en timme.
  4. Blanda alla ingredienser till glazen, skär köttet i fyra bitar och grilla det. Pensla under tiden med glazen.
  5. Blanda majonnäsen med sambal och rosta bröden på grillen.
  6. Servera som en hamburgare med osten och salladen. Vill man kan man dra på lite gremolata, det blir gott och friskt.
Ättikslagen till gurkan kan du koka upp på grillen i trädgården.
Pensla köttet med glaze så det tar smak och karamelliseras lite.
Bygg din "burgare" med chilimajonnäs, ruccola, ost, köttet och gurkorna efter smak.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-