Alexander Sjögrens Helbakad Fjällröding med broccoli, bräserad purjolök, mandel och comté
MARS 2020 |
Alexander Sjögren
Alexander driver Mutantur och har tidigare varit köksmästare på bland annat Mötesplats Österlen. Han har vunnit 3 bronsmedaljer i Årets kock och varit Sveriges representant i Bocuse d’Or 2016-2017 med brons i EM 2016 och 7:a i VM i Lyon 2017.
Ingredienser:
1 st hel urtagen fjällröding (ca 1 kg)
2 msk normalsaltat smör
2 msk flingsalt
1 st purjolök
1 st vitlöksklyfta (skivad)
1½ dl vatten
50 gr smör
2 st broccolihuvuden
50 g rostad spansk mandel
1 st citron
salt & nymald svartpeppar
50 gr Comté alt Gruyère (fint riven)
Så här gör du:
Purjolök: Den vita delen delas i 4 lika stora bitar. Lägg stjälkbitarna i ca 25 g smör så det bryns lätt & den skivade vitlöken, stek sedan runt om så den får färg, salta och häll på vattnet och koka på svag värme (ca 10 minuter).
Glasera snabbt den strimlade gröna purjolöken i det överblivna smöret, ca 2 minuter, riv sedan ner skalet från citronen och vänd runt i purjolöksblasten.
Broccoli: Skala av det yttersta från stammen på broccolin. Dela sedan huvudet på mitten längs med stammen. Lägg broccolibitarna på en plåt med resterande 25gr smör, salta och peppra. Baka ca 6-8 minuter (250°c ).
Fjällröding: Smöra botten på en plåt på ytan där fisken ska ligga och fördela sedan ut hälften av flingsaltet på smöret, lägg på fisken och lägg överblivet smör och flingsalt ovanpå. Baka i ugnen på 250°c i ca 10 minuter (innertemperatur 45-50°c).
Skär ett snitt i vardera purjolöksstubbe och fläk upp dem, lägg i rostad mandel & den strimlade purjolöken, lägg dem sedan på 4 st tallrikar och skeda upp den rivna osten på vardera bit.
Lägg den rostade broccolin bredvid och skeda över överblivet smör från plåten. Lägg över fisken på ett fint serveringsfat och dela upp citronen som läggs bredvid fisken.
Servera den helbakade fisken i mitten på bordet och sedan var sin tallrik med tillbehören.
Salta fisken rejält, både utanpå och inuti.
Skär broccoli i tjocka skivor och baka av i ugnen.