Alexander Wugks Hemgjord falafel med friterad halloumi & dillsås

 

MARS 2016 |
  Alexander Wugk

Alex har seglat jorden runt med kockjobb på privata yachter och kryssningsfartyg. Han har varit kökschef på Yellowstone Club i Montana (privat skidort) och jobbat på Charlie Trotter’s i Chicago, en av världens bästa restauranger. Nu driver han Rebell i Malmö som varit en snackis sen de öppnade.

Ingredienser:

Falafel och halloumi

  • 500 g kikärter (blötlägg i 14 timmar)
  • 100 g gul lök, finhackad
  • 1 dl finskuren bladpersilja
  • 1 msk salt
  • 1½ tsk hel spiskummin
  • 1¼ dl vatten
  • Vegetabilisk olja (ej olivolja) till fritering
  • 1 pkt halloumi

Dillyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 3msk finhackad dill
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • Saft från en halv citron
  • 1 tsk salt

Rödkålssallad

  • ½ huvud rödkål
  • 2 röda äpplen
  • Rapsolja
  • Honung
  • Citronsaft

Så här gör du:

  1. Mixa eller mal kikärterna till en färsliknande konsistens. Blanda färsen med resterande ingredienser. Låt stå i minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda innan fritering.
  2. Forma falaflarna med två teskedar eller rulla dem för hand.
  3. Skiva halloumin i 2 cm tjocka skivor.
  4. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Lägg i falaflarna och halloumin samtidigt i den heta oljan.
  5. Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig på ytan, då kan du ruska lite på dem så att de separerar sig. När de är lätt guldbruna och flyter upp är de färdiga.
  6. Dillyoghurt: Vispa yoghurten med övriga ingredienser.
  7. Rödkålssallad: Marinera kålen och äpplena med rapsolja, citronsaft, honung, salt och peppar.
Förbered strimlad rödkål och skär äpple i tunna skivor.
Forma falafel-bollarna stora som köttbullar.
Fritera falafeln tillsammans med halloumin och låt rinna av.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-