Alexander Wugks Hemgjord falafel med friterad halloumi & dillsås
MARS 2016 |
Alexander Wugk
Alex har seglat jorden runt med kockjobb på privata yachter och kryssningsfartyg. Han har varit kökschef på Yellowstone Club i Montana (privat skidort) och jobbat på Charlie Trotter’s i Chicago, en av världens bästa restauranger. Nu driver han Rebell i Malmö som varit en snackis sen de öppnade.
Ingredienser:
Falafel och halloumi
500 g kikärter (blötlägg i 14 timmar)
100 g gul lök, finhackad
1 dl finskuren bladpersilja
1 msk salt
1½ tsk hel spiskummin
1¼ dl vatten
Vegetabilisk olja (ej olivolja) till fritering
1 pkt halloumi
Dillyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
3msk finhackad dill
½ riven vitlöksklyfta
Saft från en halv citron
1 tsk salt
Rödkålssallad
½ huvud rödkål
2 röda äpplen
Rapsolja
Honung
Citronsaft
Så här gör du:
Mixa eller mal kikärterna till en färsliknande konsistens. Blanda färsen med resterande ingredienser. Låt stå i minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda innan fritering.
Forma falaflarna med två teskedar eller rulla dem för hand.
Skiva halloumin i 2 cm tjocka skivor.
Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Lägg i falaflarna och halloumin samtidigt i den heta oljan.
Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig på ytan, då kan du ruska lite på dem så att de separerar sig. När de är lätt guldbruna och flyter upp är de färdiga.
Dillyoghurt: Vispa yoghurten med övriga ingredienser.
Rödkålssallad: Marinera kålen och äpplena med rapsolja, citronsaft, honung, salt och peppar.
Förbered strimlad rödkål och skär äpple i tunna skivor.
Forma falafel-bollarna stora som köttbullar.
Fritera falafeln tillsammans med halloumin och låt rinna av.