Martin Hansens Hummer med mörbakad morot, ingefära och fänkålsdill
DECEMBER 2019 |
Martin Hansen
Martin är gastronomiskt ansvarig på Grand Hotel i Lund och har tidigare varit på bland annat på Saison i Köpenhamn och på Skanörs Gästgifvaregård. Här visar han hur man lagar en festlig förrätt till storhelgens bjudningar.
Ingredienser:
Hummertartar
4 st morötter
1 st fänkål
1 tsk curry
1 msk sushiingefära
1 kokt hummer
Matolja
Citron
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Hummerskum, hyvlad fänkål och fänkålsdill
4 dl kraftig hummerfond
4 dl grädde
100 g äggula
1 st fänkål
Salt
Citron
Fänkålsdill
Så här gör du:
Skala morötterna och ansa fänkålen, skär ner moroten och fänkålen i 3×3 mm bitar och rosta på 180 grader ugn med lite matolja tills de är aldente.
Skala hummern och skär även den i ca 3×3 mm. Blanda ihop morot, fänkål, hummer, ingefäran och curry till en tartar.
Smaka av med citron, salt och peppar, samt olivolja.
Reducera hummerfonden i en kastrull tills hälften kvarstår.
Tillsätt grädde och äggula och sjud upp till 84 grader. Ta av värmen och sila smeten igenom en finmaskig sil.
Kyl ner i ett kallt vattenbad och häll upp i en sifon och ladda den med två sifonpatroner och håll rumstempererad till servering.
Hyvla fänkål tunt på mandolin och plocka fänkålsdillen.
Lägg upp morotstartaren på tallrikarna och marinera den hyvlade fänkålen i en bunke med några droppar citronjuice och en nypa salt. Arrangera stekta hummerbitar och hyvlad fänkål på tartaren och därefter täck fänkålen med hummerskummet. Garnera med fänkålsdill.
Hyvla fänkål och marinera i citron
Riv ingefära ner i morötter och fänkål
Stek några hummerbitar och ös dem med smör. Lägg på papper för att torka
Forma en tartar i botten. Garnera med stekta hummerbitar, hyvlad fänkål, hummerskum och fänkålsdill