Tomas Gustafssons Jordärtskockssoppa med överbakad skocka, rädisa och örter
OKTOBER 2018 |
Tomas Gustafsson
Tomas driver tillsammans med Daniel Pembert restaurangen Lokal 17 och deras cateringfirma Pembert & Gustafsson. Han har varit lagkapten och vunnit OS Guld med Skåne Kulinar och var semifinalist i Årets kock 2013.
Ingredienser:
1 schallottenlök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
3 dl grädde
3 dl mjölk
Salt och peppar
Vitvinsvinäger
Så här gör du:
Skala och ansa 500 gram skocka och dela ner i mindre bitar, löken och vitlöken skalas och hackas, lägg alla grönsaker i en gryta och stek i lite olja.
Tillsätt vinet, vattnet och hälften av grädden. Låt de koka i ca 10-15 minuter.
Slå av hälften av vattnet och tillsätt sista grädden och mjölken, koka upp på nytt och låt småkoka i 5 minuter.
Mixa därefter soppan slät, smaka av med salt och peppar och ev en aning vinäger.
Ta 100 gram skocka och lägg på en plåt, rippla över lite olja, salt och peppar.
Baka av i ca 20 minuter på 175 grader, de ska vara mjuka rakt igenom om de inte är det så baka ytterligare till det att de blir det.
Dela skockorna och marinera upp med lite olivolja och salt och peppar på snittytorna.
Serveras ljumna med tunt skurna rädisor och örter vad som finns hemma.
Dela de bakade jordärtskockorna och hyvla rädisor tunt.
Skumma upp soppa med stavmixern och lägg skummet ovanpå.