Daniel Pemberts kotlettrad med bakad rotselleri

OKTOBER 2016 |
Daniel Pembert

VM-guld i Luxemburg med Skåne Kulinar, semifinalist i Årets kock 2005 och sista chansen 2015. Årets Sous Vide-kock 2015, och Nobelmiddagen 2013 – meritlistan är lång och här visar Daniel hur man lagar enklare mat hemma med proffsens smakbild.

Ingredienser:

  • 1 st skalad rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl svarta linser
  • 1 st klyftad silverlök
  • 1 ask krasse
  • 1 dl rostad, grovt hackad mandel
  • 600 g kotlettrad
  • 1 dl färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, skurna i bitar
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 dl plockad mynta
  • 1 st citron
  • 1 st Isbergssalladshuvud
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:

  1. Gnid in rotsellerin med rapsoljan, salt och peppar, baka i ugn 175 grader ca 50 minuter. Skiva sedan vid servering. Rosta mandeln med salt när hälften av tiden har gått med rotsellerin.
  2. Koka linserna med silverlöken med 1 tsk salt i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka.
  3. Klipp krassen.
  4. Toppa linssalladen på den skivade rotsellerin, strö över den hackade mandeln och krassen.
  5. Grilla eller stek isbergssalladen på hög värme i ca 2 minuter. Bryt ner isbergssalladen i mindre bitar, ringla olja över och salta vid servering.
  6. Stek kotletten med timjan, olja och vitlök, salta och peppra rikligt. Baka i ugn 120 grader i ca 30 minuter eller 68 grader innertemp. Skiva upp vid servering.
  7. Riv ner citronskalet och pressa saften i yoghurten, grovhacka mynta, salta och peppra, blanda och smaka av.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-