VM-guld i Luxemburg med Skåne Kulinar, semifinalist i Årets kock 2005 och sista chansen 2015. Årets Sous Vide-kock 2015, och Nobelmiddagen 2013 – meritlistan är lång och här visar Daniel hur man lagar enklare mat hemma med proffsens smakbild.
Ingredienser:
1 st skalad rotselleri
2 msk rapsolja
2,5 dl svarta linser
1 st klyftad silverlök
1 ask krasse
1 dl rostad, grovt hackad mandel
600 g kotlettrad
1 dl färsk timjan
2 klyftor vitlök, skurna i bitar
3 dl naturell yoghurt
1 dl plockad mynta
1 st citron
1 st Isbergssalladshuvud
Salt och svartpeppar från kvarn
Så här gör du:
Gnid in rotsellerin med rapsoljan, salt och peppar, baka i ugn 175 grader ca 50 minuter. Skiva sedan vid servering. Rosta mandeln med salt när hälften av tiden har gått med rotsellerin.
Koka linserna med silverlöken med 1 tsk salt i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka.
Klipp krassen.
Toppa linssalladen på den skivade rotsellerin, strö över den hackade mandeln och krassen.
Grilla eller stek isbergssalladen på hög värme i ca 2 minuter. Bryt ner isbergssalladen i mindre bitar, ringla olja över och salta vid servering.
Stek kotletten med timjan, olja och vitlök, salta och peppra rikligt. Baka i ugn 120 grader i ca 30 minuter eller 68 grader innertemp. Skiva upp vid servering.
Riv ner citronskalet och pressa saften i yoghurten, grovhacka mynta, salta och peppra, blanda och smaka av.