Marie Skogströms Mashmallowknutar med lakrits & clementin
DECEMBER 2015 |
Marie Skogström
Vinnare av Dessertmästarna 2013 som även vunnit SM 2002 och är flerfaldig finalist i Årets kock. Driver Mat & Vin Slottsparken med maken Peter J Skogström.
Ingredienser:
35 g glukos
200 g socker
60 g vatten
60 g äggvita
2 tsk lakritspulver
9 gelatinblad, blötlagt
1 msk riven clementin/citron
2 msk koncentrerad juice av clementin
Potatismjöl och florsocker blandas upp och smaksätt med lakritspulver
Så här gör du:
Koka socker glukos och vatten till 124°c.
Äggvitan vispas upp till en fast maräng och när sockerlagen nått 124° hälls den rakt ner över de uppvispade äggvitorna.
Smält gelatinet direkt ner i den varma kastrullen, vispa knappt någon minut, tillsätt gelatinbladen och smaksättningen.
Vispa tills massan blir seg och svalnat något men ta den innan gelatinet satt sig för mycket.
Spritsa upp enligt eget önskemål eller som långa längder på en silpatmatta eller ett smort bakplåtspapper. Låt stelna ett par timmar i rumstemperatur.
Klipp sedan eller skär och knyt till knutar, vänd i en blandning av florsocker med lite potatismjöl som är smaksatt med lakrits. Förvara i rumstemperatur.