Marie Skogströms Mashmallowknutar med lakrits & clementin

DECEMBER 2015 |
  Marie Skogström

Vinnare av Dessertmästarna 2013 som även vunnit SM 2002 och är flerfaldig finalist i Årets kock. Driver Mat & Vin Slottsparken med maken Peter J Skogström.

Ingredienser:

  • 35 g glukos
  • 200 g socker
  • 60 g vatten
  • 60 g äggvita
  • 2 tsk lakritspulver
  • 9 gelatinblad, blötlagt
  • 1 msk riven clementin/citron
  • 2 msk koncentrerad juice av clementin
  • Potatismjöl och florsocker blandas upp och smaksätt med lakritspulver

Så här gör du:

  1. Koka socker glukos och vatten till 124°c.
  2. Äggvitan vispas upp till en fast maräng och när sockerlagen nått 124° hälls den rakt ner över de uppvispade äggvitorna.
  3. Smält gelatinet direkt ner i den varma kastrullen, vispa knappt någon minut, tillsätt gelatinbladen och smaksättningen.
  4. Vispa tills massan blir seg och svalnat något men ta den innan gelatinet satt sig för mycket.
  5. Spritsa upp enligt eget önskemål eller som långa längder på en silpatmatta eller ett smort bakplåtspapper. Låt stelna ett par timmar i rumstemperatur.
  6. Klipp sedan eller skär och knyt till knutar, vänd i en blandning av florsocker med lite potatismjöl som är smaksatt med lakrits. Förvara i rumstemperatur.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-