Ola startade Monster Steakhouse tillsammans med en kollega 2013. Innan dess har han jobbat på bland annat Olgas, Malmö Konsthall och Bullen. Här visar Ola hur man får till en burgare med de rätta smakerna för den som vill äta vegetariskt.
Ingredienser:
Sauce Al Pastor
1 msk matolja
1 msk flakes av torkad anchocili
1 st röd färsk habanero
1 st vitlöksklyfta pressad
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk malen spiskummin
1 dl chilisås eller ketchup
1 dl ananasjuice
Coleslaw
200 g vitkål
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 msk äppelcidervinäger
salt & vitpeppar
Vegofärs
600 g vegofärs Anamma formbar färs
1 msk kinesisk soja
1 msk malen spiskummin
1 msk parikapulver
4 st pressade vitlöksklyftor
1 liten gul lök riven fint på rivjärn
3 msk rapsolja (gärna kallpressad)
1 tsk salt
Några kvistar hackad koriander
Nymalen svartpeppar efter stekning
Så här gör du:
Strimla vitkålen fint och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Smaka av med salt & vitpeppar.
Hetta upp oljan i en panna och fräs chiliflakes, oregano, spiskummin och vitlök tills det doftar gott i hela köket.
Dela och skrapa ur fröna ur habaneron och släng dessa (använd hanskar).
Hacka fruktköttet och lägg i pannan tillsammans med ananasjuice och ketchupen.
Låt koka ihop försiktigt någon minut. Mixa sedan med stavmixer.
Blanda färsen och alla ingredienser noga i en större bunke.
Dela färsen i 4 lika stora bollar och platta ut till burgare.
Häll ett par matskedar matolja i en stekpanna och stek burgarna i het panna ca 3 min på varje sida.
Ånga fyra brioche hamburgerbröd och bygg ihop burgarna. Servera med coleslaw, picklad gurka och picklade jalapenos.
Bästa sättet att värma hamburgerbröden utan att de bli torra är med ett ångbad.
Lägg på rejält med al Pastor-såsen, det är den som sätter smaken av sött och hett.