Sophie är köksmästare på restaurang Glasklart sedan 2013 och på 19 Knop som är nyöppnat. Innan dess jobbade hon på Centiliter & Gram samt tio år på La Couronne. Det franska köket ligger henne varmt om hjärtat och här visar hon hur du kan laga en riktig restaurang-klassiker hemma.
Ingredienser:
2 nät blåmusslor
100 g smör
5 dl vitt vin
1 knippe bladpersilja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
5 dl vispgrädde
1 msk maizenamjöl
4 äggulor
5 dl matolja
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
Så här gör du:
Skölj musslorna i kallt vatten, plocka bort de som är sönder i skalet eller har öppnat sig.
Skrapa bort smuts på skalet med en skalkniv.
Hacka den gula löken grovt. Skiva vitlöken.
Plocka persiljan och skär ner och lägg skjälkarna i grytan tillsammans med smör, lök, vitlök, salt och nymald vitpeppar. Låt detta puttra tills löken är mjuk. Häll på vitt vin, låt koka ca. 5 min.
Lägg i musslorna, på med lock. Låt koka tills musslorna öppnat sig helt, inte längre. Det tar ca. 5-7 min.
Ta av musslorna, häll på grädden på det kokande spadet. Koka ner en aning. Red med maizenamjöl utrört i vatten om det delar sig.
Smaka av spadet med salt och peppar. Häll i musslorna, rör om och servera med hackad persilja och mycket spad.
Mayonnaise; Vispa ihop äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt sedan matoljan i tunn stråle under kraftig vispning.
Skrapa av eventuella havstulpaner från musslorna.
Vänd musslorna med stekt lök och häll lite vin över så de ångkokas.