Peter Skogströms Nässelsoppa med kräfta och ägg

 

MAJ 2014 |
  Peter Skogström

Peter Skogström blev Årets Kock 2006. Innan dess vann han både VM-guld och OS-guld med Kocklandslaget. Idag driver han flera restauranger, bl.a Mat&Vin Slottsparken, där vi tittade förbi för att se hur proffsen lagar mat.

Ingredienser:

  • 0,4 kg Nässlor
  • 5 dl Skaldjursbuljong eller hönsbuljong
  • 2 dl Vitt vin, torrt
  • 2 st Schalottenlök, hackad
  • 2 dl Grädde
  • 1 dl Kräftstjärtar eller räkor
  • 2 st Ägg, kokta 4 min
  • Gräslök, dill
  • Smör att fräsa i

Så här gör du:

  1. Rensa och skölj nässlorna, Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten och kyl. Ta upp och krama ur vätskan.
  2. Svetta upp hälften av löken och slå i vinet, buljongen och grädden och koka i 10 min.
  3. Svetta upp resterande av löken i lite smör med nässlorna. Lägg sedan nässlorna i en mixer och slå på soppan och mixa slät, smaksätt med salt och peppar.
  4. Skala ägget och mosa med en gaffel, vänd i grovt hackade kräftstjärtar, gräslök och dill.
  5. Smaka av med salt och peppar och lägg i en djup tallrik.
  6. Garnera med lite plockad dill och ev friterade nässlor.
  7. Slå på soppan och servera med ett gott surdegsbröd.
Blanchera nässlorna i kokande vatten under en minut.
Nyp av topparna på dillen, så att inte stjälkarna kommer med.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-