Peter Skogström blev Årets Kock 2006. Innan dess vann han både VM-guld och OS-guld med Kocklandslaget. Idag driver han flera restauranger, bl.a Mat&Vin Slottsparken, där vi tittade förbi för att se hur proffsen lagar mat.
Ingredienser:
0,4 kg Nässlor
5 dl Skaldjursbuljong eller hönsbuljong
2 dl Vitt vin, torrt
2 st Schalottenlök, hackad
2 dl Grädde
1 dl Kräftstjärtar eller räkor
2 st Ägg, kokta 4 min
Gräslök, dill
Smör att fräsa i
Så här gör du:
Rensa och skölj nässlorna, Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten och kyl. Ta upp och krama ur vätskan.
Svetta upp hälften av löken och slå i vinet, buljongen och grädden och koka i 10 min.
Svetta upp resterande av löken i lite smör med nässlorna. Lägg sedan nässlorna i en mixer och slå på soppan och mixa slät, smaksätt med salt och peppar.
Skala ägget och mosa med en gaffel, vänd i grovt hackade kräftstjärtar, gräslök och dill.
Smaka av med salt och peppar och lägg i en djup tallrik.
Garnera med lite plockad dill och ev friterade nässlor.
Slå på soppan och servera med ett gott surdegsbröd.
Blanchera nässlorna i kokande vatten under en minut.
Nyp av topparna på dillen, så att inte stjälkarna kommer med.