Nina Totté Karyd & Martin Karyd

FEBRUARI 2020 |
Olle Berggren

Efter 15 års sökande stod Malmö Saluhall klar hösten 2016. Vi träffade syskonen Nina Totté Karyd och Martin Karyd för att ta reda på mer om deras bakgrund och tankar kring saluhallen.

Martin Karyd och hans syster Nina passerade ofta det övergivna godsmagasinet på Gibraltargatan i Malmö. I folkmun kallat ruinen.

Tankarna for runt i huvudet. Men med tiden började man se något framför sig, något som saknades i Malmös stadsbild.

– Jag hade sneglat på den här ruinen i 15 år. När den till slut kom ut på marknaden för 7 år sedan hade vi redan börjat prata om en saluhall i Malmö och insåg att den här platsen skulle kunna förvandlas till en vacker hall, något vi kände att Malmö var i stort behov av efter att Lilla Torgs saluhall slagit igen, säger Martin.

Där började resan mot Malmö Saluhall som idag blivit ett av Malmös viktigaste riktmärken vid sidan om Turning Torso, Öresundsbron och Västra Hamnens strandpromenad.

Men tanken på en lokal saluhall var inte helt ny för Martin och Nina. De hade tidigare funderat på det gamla Vagnsmuseet (som från början var en saluhall) vid Drottningtorget, men någon var snabbare och den hallen byggdes i stället om till Boulebar med fransk restaurang och bar.

Vi träffas i Saluhallen, i ett hörn hos Söderholmens Fisk. Det är lugnet före stormen. Om ett par timmar fylls saluhallen av dagens lunchgäster och sen håller det på hela dagen fram till stängningsdags 19.00.

Fast fredagar har man öppet till 21.00 vilket betyder att man fått ytterligare ett lyft, inte minst då många barnfamiljer besöker hallen dessa kvällar.

– Idag vill folk ha upplevelser, känslan av att det är på riktigt, råvaror från regionen, precis som de tidiga saluhallarna fungerade, säger Martin.

»Jag hade sneglat på den här ruinen i 15 år«

Martin och hans syster, Nina Totté Karyd (Totté är belgiskt, maken heter Sven och är belgare) såg olika scenarier framför sig. Man drömde och tänkte på klassiska saluhallar i Sverige (de blomstrade innan förbudstiden) och runt om i Europa.

Ska de våga ge sig in i det här? Är Malmöborna redo efter att saluhallen på Lilla Torg stängt? Och, kan den ligga här, en plats som vid tillfället onekligen var lite off city, mest känt för sin populära bensinmack och nu ett P-hus.

Båda visste vad som höll på att hända i den här regionen, man hade på känn att Malmö city skulle växa och breda ut sig och förflyttas på det här hållet, mot Dockan och Västra Hamnen.

I synnerhet efter det att Petter Stordalen avslöjat sina planer på att bygga den mäktiga kolossen Clarion Malmö Live snett över gatan.

Martin inledde sin yrkeskarriär inom krogbranschen som kock och var en av grundarna bakom gourmetkrogen Atmosfär på Fersens väg. Nina var matintresserad, inte minst då det belgiska köket gjorde entré i hennes liv via Sven, men jobbade vid tillfället med HR-frågor inom AstraZeneca.

– Vi kommer från en matglad familj, pappas specialitet var grillad lammsadel, mamma bakade och Martin utbildade sig först till kock och jag arbetade tidigare med HR. Mamma Ulla-Britt arbetade som psykolog och stod för mjukare värden. När man kokar ihop dessa byggstenar får man en bra bas att stå på.

Alla tre var också drivna inom fastighetsbranschen eftersom syskonen arbetade tillsammans med mamma Ulla-Britt i familjeföretaget Annabostäder med rötter från 30-talet då morfar Gunnar Karyd började sin bana inom bygg och fastigheter. Först som anställd på Anders Nevsten AB och senare som egenföretagare där Anders Nevsten AB bytte namn till Karydfastigeter.

– Vi tog över förvaltningen av Annabostäder som då innehöll bostäder och kommersiella fastigheter i Limhamn, Malmö och Halmstad. Men när projektet med saluhallen dök upp bestämde vi oss för att satsa på det här, Malmö Saluhall, säger Martin.

Den här trion, alla med olika bakgrund, var nu redo att ge Malmöborna ett nytt lyft på mat och krogsidan. Något de länge drömt om. Nu gällde det bara att staden var redo för ett nytt försök. Under planeringen befann man sig fortfarande lite off city, men i en stadsdel som de kände på sig skulle utvecklas snabbt.

– Läget var ju inte det bästa när vi började planera den här lokalen och dess eventuella utbyggnad, säger Nina.

– Här fanns egentligen ingenting, men när Stordalen började bygga Clarion Malmö Live snett över gatan och universitet växte, så kändes det som ett klokt val, om än långsiktigt.

»Vi kommer från en matglad familj, pappas specialitet var grillad lammsadel, mamma bakade och Martin utbildade sig först till kock«

Men när man skulle klippa snöret den 11 november 2016 var det fortfarande osäkert. Martin minns att han var bekymrad när han såg att det inte vara så många som dök upp inför invigningen.

– Jag tänkte, vad har vi nu gett oss in på, allt var ju inte utbyggt runt saluhallen då, men efterhand dök folk upp och plötsligt var där 500 som väntade på öppningen.

Oron var över när man väl drog i gång och idag har man i snitt 1700 besökare per dag och 3000 fredag och lördag.

Men hur fungerar det att vara syskon och driva företag tillsammans?

– För oss fungerar det utmärkt, säger Martin och tittar på Nina.

– Vi har samma grundvärderingar och det finns en trygghet, en form av respekt inför det arv vi fått med oss, vi sätter inget på spel på grund av prestige.

Nina säger att det finns en bra kemi mellan henne, Martin och deras mamma som också varit involverad i hela processen.

Men först skulle affären med att köpa de gamla godsmagasinet gå i lås. De hade stått öde sen 1955 då det sista tåget lämnade godsmagasinet på Gibraltargatan.

Sen gällde det att få bygga just en saluhall inne i skalet och, förhoppningsvis, även en tillbyggnad som kunde förena gammalt med nytt.

Och givetvis en uteservering med plats för torghandel i mindre skala.

– När affären var klar kontaktade vi Gert Wingårdhs arkitektbyrå som vi tyckte skulle lämpa sig bäst att förvandla en K-märkt byggnad till något helt annat.

Material valdes med omsorg. Saluhallen skulle präglas av kvalitet och skapa en känsla av kontrast och harmoni. Allt gjordes med respekt för magasinet och dess anor från 1800-talet. Planen var att inte ändra för mycket utan istället förstärka magasinets karaktär med moderna detaljer i industriell utformning. En ny utbyggnad utformades och pryddes med en fasad i cortenstål och utomhus gjordes utrymme för torghandel och en attraktiv uteservering.

»Idag vill folk ha upplevelser, känslan av att det är på riktigt, råvaror från regionen, precis som de tidiga saluhallarna fungerade«

Begreppet saluhall har funnits sen tidigt 1800-tal, i vår tid har de ofta varit ett utflyktsmål för turister som besökt storstäder som Berlin, Amsterdam, Barcelona, Florens, Madrid och London.

Den första svenska saluhallen uppfördes i Karlskrona i det tidiga 1800-talet emedan Lunds Saluhall har anor från tidigt 1900-tal.

Tanken från början var att flytta in torghandeln under tak för att skapa ett mer hygieniskt och klimatskyddat utrymme för varorna för att, som i södra Europa, skydda mot epidemier som kolera.

I en saluhall gick det bättre att skydda sina matvaror från väder, insekter, råttor och andra skadedjur.

I januari 1914 förbjöds all torghandel utomhus med kött, fisk, bröd och mjölkprodukter i Sverige.

Där föddes dagens svenska saluhallar.

Inte konstigt att syskonen Karyd grunnade på det här med att åter ge Malmöborna den här typen av samlingsplats.

Det var också bra timing. Aldrig tidigare har väl Malmöborna gått på krogen i jakt på nya upplevelser, som idag.

Vår tids saluhallar har också successivt förvandlats till en form av stora mattempel där handlarna samsas vid sidan om olika krogar.

Idén med den moderna saluhallen har hela tiden förfinats, inte minst via italienska Eataly som tog form i Turin 2014 och därefter exporterats runt om i världen. Även Illum i Köpenhamn byggde om sitt källarplan till Eataly men dessvärre lades den ner för ett par år sedan. Idag finns Eataly däremot i Stockholm.

Var hämtade ni er inspiration för Malmö Saluhall?

– Först och främst var det i vårt närområde, Saluhallen i Höganäs och Torvehallerne i Köpenhamn. Vi tänkte, om man kan lyckas i lilla Höganäs borde det väl också fungera i Malmö, säger Nina.

– Men även Eataly och Dean & DeLuca som jag upplevde i Washington D.C. i samma veva som vi började planera Malmö Saluhall, så dessa fyra har onekligen inspirerat oss. Jag blev så inspirerad av Dean & DeLuca i USA att jag tog med en del idéer till Malmö.

– Vi har även tittat på Markthalle Neun i Berlin där man också kunde se hur den nya tiden med street food, tagit sig in. Hallar som inte är så exklusiva, mer folkliga.

»Drömmen hade ju varit att få till en fullfjädrad utomhusmarknad under sommarhalvåret«

Mer eller mindre lyckade försök gjordes på åttio- och nittiotalet för att återuppliva saluhallarna både på Föreningsgatan, Lilla Torg och Möllevången i Malmö. Idag finns inget kvar av de verksamheterna.

Malmö hade en gång en känd Saluhall vid Lilla Torg men med åren tappade hallen sin charm och attraktionskraft och när en ny fastighetsägare dök upp ville man göra den mer kommersiell. Så blev det hotell, TGI Fridays och restaurang Namu.

– Klart att Sveriges tredje stad ska ha saluhall, säger Nina som i likhet med Martin jobbar heltid med hallen.

Från början hade man kontor på Saluhallens andra plan men numera i en lokal alldeles i närheten.

I dag har man 14 handlare (man kallar såväl butikerna med ost, kött och fisk liksom restaurangerna för handlare) och besökssiffror som hela tiden tycks slå nya rekord. Med begränsad marknadsföring.

– Vi använder oss mest av sociala medier och har även fått fina betyg via exempelvis Tripadvisor vilket gör att turisterna vallfärdar hit när de kommer till Malmö Central med tåget från Köpenhamn, säger Martin

– Och vi har mycket danskar här på lunchen, de får en alkoholfri Mikkeller billigare hos oss än i Danmark, säger Martin med ett belåtet leende.

I veckorna når Saluhallen sin boom runt lunch och under helgerna är det fullt hus.

När Malmö Saluhall gör sina olika event, som primörfesten som i år infaller den 9 maj, och höstens skördefest, säjer man slut de 600 biljetter som finns, nästan direkt.

Hur ser er publik ut?

– Skiljer sig under veckan, på lunchen i veckorna är det folk som arbetar i kvarteren runt omkring, från universitetet, mediafolk, arkitekter, reklamfolk.

På fredagarna stänger man 21.00 vilket betyder att Saluhallen blivit populärt bland barnfamiljer. Fredagsmys med en god middag samtidigt som föräldrarna kan mingla runt mellan de olika restaurangerna med ett glas vin eller en öl i handen.

– Vi har ju vinrättigheter för hela lokalen så man kan äta på ett ställe men ändå mingla runt i hela Saluhallen med sitt vinglas, något som blivit väldigt uppskattat bland våra gäster.

Om ni själva ska gå ut och äta i Malmö och inte besöker Saluhallen, vad väljer ni då?

– Mina senaste restaurangbesök var Grand Öl&Mat och Pink Head HQ. Å ena sidan enkel vällagad mat, råvaror i säsong i kombo med konsert, å andra sidan spännande smaker som överraskar som jag aldrig skulle kunna få till hemma i köket, säger Nina

– För min del är det också Bastard, men även den lilla kvarterskrogen Bouchon, Västergatan och Escama där sistnämnda verkligen känns som en mötesplats i tiden.

Finn det några framtidsplaner för saluhallen ni kan berätta om?

– Vi har alltid förbättringar på gång och just nu tittar vi på att få in ett par handlare till. Sen drömmen hade ju varit att få till en fullfjädrad utomhusmarknad under sommarhalvåret, det hade verkligen känts saluhall, säger Martin.

FAKTA

NAMN: Nina Totté Karyd
ÅLDER: 52 år
BOR: Skanör
FAMILJ: Maken Sven Totté, tre döttrar 16, 19 och 21 år samt hunden Luke 9 månader.
FRITIDSINTRESSEN: Gruppen ”Sticklingarna”, som träffas varannan vecka och stickar och pratar om livets stora och små frågor. Förra träffen avhandlade allt från ullsortering till EAT-Lancet rapporten.
OVÄNTAD TALANG: Jag kan sticka mig ur en stressad situation.
FÖRETAGSFILOSOFI: Affärsmässighet med beslutsfattande som grundar sig på lust och magkänsla.
LIVSFILOSOFI: ”Var lite lite snällare än vad du måste vara” (Kent) utan att för den skull förminska dig själv. Då kan du med gott samvete våga det omöjliga och tro på sig själv.

FAKTA

NAMN: Martin Karyd
ÅLDER: 48 år
BOR: Väster, Malmö
FAMILJ: Hustrun Nina Gerthel, två barn, 7 och 3 år.
FRITIDSINTRESSEN: Windsurfing och golf (blir inte så mycket nu som småbarnsförälder) och numer också foto.
OVÄNTAD TALANG: Marmeladkokning, sm-guld med en karamelliserad päronmarmelad.
FÖRETAGSFILOSOFI: Håll fast vid din ursprungliga idé och våga göra den fullt ut.
LIVSFILOSOFI: Unna dig med lagom som ledstjärna!

 

HANDLARE PÅ MALMÖ SALUHALL

LIMHAMNS KÖTT & VILT Frigående grisar som får böka fritt, gräsbetande nötdjur och vilt från rena, svenska skogar. Egentillverkade korvar, salami och skinkor som är gjorda på råvaror från lokala gårdar och lokala jägare.
FAVVO GLASS Färsk glass. Här rör glassmästaren varje dag samman en grundbas på mjölk, grädde och ägg. Recepten är egna, flädern plockas, kolan kokas och de mogna bananerna mosas för hand. Mjölk-, ägg- och nötfri glass finns också i form av krämiga fruktsorbeter.
LANTHANDEL Här hittar man mjölk och smör från lokala gårdsmejerier, ekologiska ägg, närodlade grönsaker, egentillverkad sylt, mjöl, gryner och kryddor, hantverksläsk och smakrik folköl.
PÅRIS Här äter man hawaiiska poke bowls så som de var tänkta att ätas, med ljummet ris och marinerad fisk, noggrant utvalda tillbehör och smakrik salsa.
HOLY GREENS Matiga sallader. En bas av svenskt, närodlat och ekologiskt varvas med asiatiska influenser, en nypa Medelhav och en gnutta Mellanöstern. Allt är dagsfärskt och skalas, hackas och picklas i restaurangen.
PAPI Italiensk mat på hög nivå som får färskhet och lokal förankring genom skånska råvaror.
SÖDERHOLMENS FISK Här tar man ansvar för att fisken har passerat alla regelverk och hållbarhetskrav, såväl när man handlar fisken över disk som i restaurangen. Rustika rätter med inspiration från hela världen – med fish & chips som stående inslag.
MÖLLANS OST I över 30 år har prisbelönta Möllans ost frestat Malmöborna med delikatesser från hela världen. I Malmö Saluhall kan man utöver ostar och charkuterier också få något att dricka till.
POMS Vällagad, god snabbmat. Du har mackan i handen på några minuter. Men att laga tillbehören – som surkål och pastrami – tar tid. Här serveras mackor från hela världen. Muffuletta, Cubano och Reuben sandwich, för att nämna några exempel.
ST. JAKOBS STENUGNSBAGERI St. Jakobs Stenugnsbageri fyller Malmö Saluhall med dofter, från morgon till kväll. Surdegsbröd, kardemummabullar, mackor och mycket mer. Ät på plats eller ta med hem.
FALAFEL & BURGERS Med kött från skånska gårdar, levererar man mat baserad på det goda som finns i vår närhet. Falafeln är friterad i riktig olivolja.
PINK HEAD NOODLE BAR Asiatisk streetfood av hög kvalitet. Egentillverkade nudlar och ett bra hantverk med influenser från bland annat Kina, Japan och Korea.
HEDVIGSDAL Vedugnsbakad pizza utan genvägar. Det ekologiska mjölet kommer från lokala producenter och mycket av det som läggs på pizzan är odlat på den egna åkern.
CHOCOLATTE Handgjorda praliner som vunnit många priser. Smaksatta, fyllda, doppade och dekorerade i den lilla fabriken i Helsingborg. Här finns choklad, kola, fudge och annat gott.

TEXT Olle Berggren
E-Mail olle.berggren@galoreweekend.se
FOTO Daniel Askolin

Fler Intervjuer

december 2019
Fredrik Ericsson
november 2019
Olle Berggren
oktober 2019
Fredrik Ericsson
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-