Besnik Gashis Nypotatis med gröna ärtor, rökt ostkräm och fjällrödingrom

 

JULI 2016 |
  Besnik Gashi

Besnik har haft flera olika restauranger tidigare, men även jobbat på Arzak i San Sebastián 2012 (som ligger på 17:e plats i The World’s 50 best restaurants). Nu driver han B.A.R. naturlig krog & vinbar som han äger tillsammans med Robert Jakobsson (som driver Bord 13). På B.A.R. är miljötänket lika viktigt som maten.

Ingredienser:

  • 6 st färsk svensk potatis
  • 40 g fjällrödingrom eller löjrom
  • 100 g ärtor
  • 4 msk grädde
  • 100 g dill
  • 200 g neutral olja
  • 200 g rökt ost
  • smaka av med citron, salt och vitpeppar

Så här gör du:

  1. Koka potatis i saltat vatten men lämna lite kärna kvar (lite tuggmotstånd i mitten) kyl ner potatisarna i kallt vatten.
  2. Sprita ärtorna (ta ut dem ur baljorna), blanchera dem i kokande vatten, i princip bara doppa dem och kyl sedan ner dem i kallt vatten.
  3. Mixa dill och olja, dubbelt så mycket olja per vikt dill, i blender i ca 10 min. Låt stå över natten för att sedan silas av, så får man en klar, grön olja som håller hur länge som helst.
  4. Använd färsk dansk rökt ost, mixa det med hälften grädde och mjölk tills man får en slät kräm. Smaka av med salt, citron och vitpeppar.
  5. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och lägg i ärtor, spritsa i den rökta ostkrämen i små klickar, lägg önskad mängd löjrom, samt ”spräck” grädden med lite dillolja.
Dela kall, kokt nypotatis.
Snyggast att spritsa ut ostkrämen i små klickar.
Vid servering, ringla grädde med dillolja över rätten.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-