Martin Morands Päron & färskost-tart

DECEMBER 2016 |
  Martin Morand

Martin Morand, som vi känner från Dessertmästarna 2015, kom nyligen hem från OS med Skåne kulinar, där de tog silver! Till vardags driver Martin Pastry Inspiration och vi åkte hem till hans familj på Österlen för att få tips på julgodis med en twist, som man kan prova att laga hemma.

Ingredienser:

Pepparkaksbotten

  • 150 g osaltat smör (kallt)
  • 95 g florsocker
  • 30 g mandelmjöl
  • 250 g vetemjöl
  • 60 g ägg
  • 1 st vaniljstång
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 1 g salt

Färskostkräm

  • 200 g philadelphia
  • 20 g florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm stött kardemumma

Päronkompott

  • 3 st fasta päron
  • 80 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk glykos
  • 20 g vatten

Italiensk maräng

  • 130 g socker
  • 40 g vatten
  • 0,25 g saffran
  • 75 g äggvita
  • 15 g socker
  • 1 tsk citronsaft

Så här gör du:

  1. Skär smöret och blanda med de torra ingredienserna i en matberedare och mixa. När den har en sandig konsistens tillsätt ägget. Blanda tills degen precis går ihop. Lägg den i kylen och kavla sedan ut den 3mm tjock.
  2. Stansa sedan ut cirklar och klä små tartringar eller mandelmusselformar. Baka bottnen gyllenbrun i ca 10 min på 175°C och låt svalna.
  3. Blanda samtliga ingredienser till en jämn kräm med en slickepott Fyll sedan upp krämen i en spritspåse. Spritsa sedan upp krämen upp till hälften i tartskalen.
  4. Skala och tärna ner päronen. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Tillsätt päronen och fortsätt koka utan lock tills vätskan nästan har kokt bort. Låt sedan kompotten svalna. Lägg sedan upp den kalla päronkompotten uppe på färskostkrämen så det täcker.
  5. Vispa upp äggvitan och den lilla mängden socker på medelhastighet till ett vitt och styvt skum. Koka upp socker, saffran och vatten till 121°C.
  6. Höj hastigheten till max och häll i den varma sockerlagen ner i marängen och fortsätt vispa i ca 2 min. Sänk sedan hastigheten till låg och vispa tills marängen svalnat till 32°C.
  7. Fyll upp i spritspåse och spritsa toppar ovanpå päronkompotten på din tart som du sedan bränner av med en gasolbrännare.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-