Peter Skogströms Räka, krondill & morötter

OKTOBER 2013 |
  Peter Skogström

Denna veckas recept presenteras av Peter Skogström, som blev Årets Kock 2006. Innan dess vann han både VM-guld och OS-guld med Kocklandslaget. Idag driver han flera restauranger, bl.a Mat&Vin Slottsparken, där vi tittade förbi för att se hur proffsen lagar mat. Receptet består av tre delar; soppan, räkor med morötter samt en puré som klickas ut i skålen före servering. Låt er inte avskräckas, det är betydligt enklare än vad det ser ut att laga en riktigt smakrik soppa att värma sig med. Lycka till där hemma!

Ingredienser:

  • 20 st kräftor / räkor
  • 1 st morot
  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • krondill
  • 3 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • purjolök
  • 8 st morötter, späda med blast
  • 4 st krondillskronor
  • 2 dl buljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • dill
  • 3 st gula morötter
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • riven ingefära

Så här gör du:

  1. Tag bort och skala stjärten på räkan. Spara allt skal till buljongen.
  2. Skala och skär ner moroten och löken i småbitar och fräs i en kastrull i tillsammans med räkskalet i ca. 5min. Tillsätt tomat, kryddor, vin och täck med vatten koka i 20 min och sila.
  3. Tag 2/3 av buljongen och koka ner tillsammans med grädden och mjölken tills god smak framträder, smaka av med salt, peppar och vin.
  4. Morötterna: Reducera ner den andra 1/3 av buljongen till hälften.
  5. Skala och skär morötterna i lika stora bitar, hacka löken och krondills-blommorna i små bitar. Lägg i morötterna i buljongen tillsammans med vinet och koka under lock tills morötterna är al dente och smaka av med smör, salt och peppar.
  6. Puré: Skala och skär ner morötter i små bitar, bryn smöret och lägg i morötterna, löken och slå på vätskan och sjud under lock tills de är mjuka, mixa och smaka av med ingefära och ev lite vinäger.
  7. Arrangera i djupa tallrikar och servera sedan soppan vid bordet med ett gott bröd.
Klipp eller skär av de yttersta knippena av krondillen till att garnera med.
Vänd ihop räkorna med de kokta grönsakerna.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-