Jakob Lells Rostad blomkål med kantareller hasselnötter och manchego
SEPTEMBER 2016 |
Jakob Lells
Jakob Lells är känd från Årets kock-tävlingarna och kom tvåa 2011. Han har jobbat i London, Bermuda, Frankrike och Monaco och innan han blev ”draftad” till Nilssons på Malmö Arena Hotel var han bland annat på Skanörs Gästis. Här visar han hur man enkelt lagar en vegetarisk rätt med smak-kombinationer från ett proffs.
Ingredienser:
2 st blomkålshuvuden
200 g kantareller
100 g plockade bondbönor
100 g spritade ärtor
5 st torkade aprikoser
½ dl rostade hasselnötter
100 g smör
En liten bit manchego
Ett par kvistar vattenkrasse eller annan ört
Salt och peppar
Så här gör du:
Låt smöret stå framme och bli rumstempererat.
Använd hälften av smöret och gnid in de ansade blomkålshuvuden, salta och peppra, baka i ugn på 225 grader i ca 25 min.
Stek kantarellerna i en klick smör, tillsätt ärtorna och bönorna mot slutet. Avsluta med att lägga i de strimlade aprikoserna och hasselnötterna.
Vid servering, klyv blomkålen på hälften och fördela på fyra tallrikar och slå smöret från blomkålsblecket över blomkålen.
Fördela ut svamp och bönblandningen på tallrikarna. Riv manchegon över tallrikarna och avsluta med örterna.
Känn med en potatissticka att blomkålshuvudet är mjukt.
Sprita ärtor och plocka bönorna.
Stek kantareller och värm bönor, ärtor och hasselnötter i smöret.