Nu är det säsong för skrei, denna torskdelikatess från Lofoten som är som bäst i februari och första veckan i mars. Den smakar bra med enkla, rustika tillbehör och är lätt att laga till.
Ingredienser:
1 kg loin av skrei eller annan vintertorsk
3 ekologiska morötter gärna i olika färg
4 stora potatis av mjölig sort
400 g frysta små gröna ärtor
200 g smör
1 bit färsk pepparrot
1 msk fransk cidersenap
1 ask smörgåskrasse
Så här gör du:
Skala och koka potatis, pressa och blanda med de kokta och mixade ärtorna till ett vackert grönt mos, tillsätt 50 g smör och smaka av med salt och peppar.
Skala och skär morötterna i jämna bitar som kokas i lätt saltat vatten i 4 minuter.
Dela fisken i 4 bitar. Salta och koka (helst i ånga) till en innertemperatur av 48°. (8-10 minuter)
Bryn resten av smöret och vispa i senapen precis innan serveringen.
Arrangera fisken, moset och morötterna på tallrik och skeda över smöret och den rivna pepparroten.
Arrangera morötter, krasse och riven pepparrot tvärs över tallriken.
Vänd ner senap i det brynta smöret och rör runt.
Lägg upp moset på ena sidan och fisken med smöret på andra.