Frida Nilssons Smörstekta blomkål med bränd grädde

MARS 2018 |
Frida Nilsson

Frida Nilsson är Head Chef på MJ’s i Malmö. Hon har varit med i OS och tagit VM-silver med Skåne Kulinar. Och förutom jobb i Spanien, Frankrike och Norge har hon jobbat här hemma på bland annat Gastrologik i Stockholm och Restaurang Niklas i Helsingborg. Här visar hon hur man enkelt lagar en förrätt med blomkål.

Ingredienser:

  • 1 stort Blomkålshuvud
  • 50 g Smör
  • 4 dl Vispgrädde
  • 5 kvistar Dragon
  • 1 dl Skalade hasselnötter
  • ½ Citron
  • 100 g Rökt regnbågsrom (alternativt löjrom)
  • Flingsalt

Så här gör du:

  1. Dela ner blomkålen i fyra stycken fina buketter, spara och skär ner de goda bladen. Sätt på en stekpanna på medium högvärme, lägg i smör och blomkålen. Ta hjälp av en matsked och ös blomkålen med smör, detta kräver lite tålamod och mycket kärlek, men är värt det! Ös blomkålen gyllene och al dente i konsistensen, se till att vända blomkålen regelbundet i stekpannan, salta.
  2. Häll grädden i en kastrull, sätt på medium värme låt koka tills grädden är reducerad och blir lätt gyllene och karamelliserad, vispa regelbundet.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, låt svalna och grovhacka.
  4. Marinera blomkålsbladen med citronsaft och salta.
  5. Lägg den brända grädden jämt i botten på tallriken, placera den stekta blomkålen i mitten, strössla över hasselnötterna. Placera ut romen runt blomkålen, garnera med dragon och de marinerade blomkålsbladen.
Vänd blomkålsbladen i pressad citron.
Ös blomkålen med smält smör till den blir gyllenbrun.
Bred ut en klick bränd grädde och lägg upp rätten.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-