Pontus Johanssons Sotad häst

NOVEMBER 2013 |
  Pontus Johansson

Pontus Johansson på Saiko vann SM i sushi 2007 och året därpå NM. Men hans största merit måste vara andraplatsen i Seven Sushi Samurai 2008, där sushikockar från hela världen möts för att laga toppsushi på tid. Hursomhelst så kan Pontus laga mycket mer än sushi och här visar han oss hur man sotar hästkött, en teknik som känns riktigt trendig just nu.

Ingredienser:

  • 1 liten purjolök
  • 300-400 g hästfilé
  • 4 äggulor
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/4 dl socker
  • 1/4 dl hönsbuljong
  • 1/4 mirim
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • vitlök
  • ingefära

Så här gör du:

  1. Plocka isär purjolöken, blad för blad. Lägg den i en rostfri bunke som ni inte bryr er om.
  2. Sätt bunken på utomhusgrillen och låt stå tills purjolöken har förkolnat.
  3. Blanda soja, socker, vitlök, ingefära, hönsbuljong, mirim och sake i en kastrull, låt koka upp. Ställ åt sidan 1 h. Sila av och tillsätt sesamfrö och sesamolja.
  4. Värm er gjutjärnspanna till extrema grader. Bränn den lätt inoljade och saltade hästfilén 4-5 sekunder per sida.
  5. Gnid sedan in hästfilén i purjolökssotet, skär tunt. Servera med lite flingsalt.
  6. Dubbeldoppa & ät!
Purjon ska förkolna helt till svart sot. inga spår av grönt får finnas kvar.
Se till att din gjutjärnspanna är upphettat maximalt innan du lägger på hästköttet. Bara ytan ska få färg.
Äggulan ska bara separeras från vitan och smaksättas med en nypa purjolöksot.
FOTO Daniel Askolin
» 0 « HUSHÅLL
3 EDITIONER
0:-
» 0 « Företag
3 EDITIONER
0:-