Kathrin Baakes Smörstekt torsk med pipian, spenat och sparris
MAJ 2019 |
Kathrin Baake
Kathrin är kökschef på Bloom in the park och har tidigare jobbat på bland annat Geranium i Köpenhamn, Vollmers, Ambiance á Vindåkra och Sture. Här visar hon hur man enkelt lagar stekt torsk med en kräm på rostade pumpafrön med smörstekt spenat och grön sparris.
Ingredienser:
1 kg torskloin
100 gr salt
1 l kallt vatten
2 l Fond
2 st Gul lök
1 st Vitlöksklyfta
100 gr Stjälkselleri
1 st Grön chili
1 dl Vitt vin
300 gr Krysantemum (blad)
100 gr Koriander
200 gr Spenat
ca 500 gr Rostade pumpafrön
Så här gör du:
Lös upp salt i vattnet och rimma fisken i 15 min. Stek torsken i en panna med olja och smör tills den har 48 grader innertemperatur.
Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Bryt sparrisen vid den nedre torra delen. Sjud i saltat vatten i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka. De ska vara mjuka men fortfarande ha ett motstånd. Lägg i isbad för att behålla färgen.
Vänd spenaten i lite smält smör.
Skala gul lök och vitlökskylftan och hacka ner med de andra grönsakerna, stek i stekpanna och reducera sen in vinet.
Under tiden rostar du pumpafön i ugn på 180 gr i ca 15 minuter.
Värm upp fonden.
Mixa ihop grönsakerna i en matberedare med fonden, krysantemum, koriander och spenat och tillsätt sedan pumpafrön tills det kommer upp i puréform.
Smaka av med salt, citron eller risvinäger och lite tabasco.
Krämen mixas ihop och hålls varm medan du steker torsken.
Stek torsken runt om, men spara en sida utan stekyta för upplägget.